Καλάθι Αγορών (0 Προϊόντα)
Το καλάθι είναι άδειο
Σύνολο: €0.00
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός
Γυναικών Τριγώνου Ν. Έβρου

Νόστιμες συνταγές επιλεγμένες ειδικά για τα προϊόντα του Συνεταιρισμού

ΙΦΚΑΔΙΑ

Οδηγίες Βρασμού:
Ρίχνετε 4 ποτήρια Ιφκάδια σε αλατισμένο νερό που βράζει ανακατεύοντας ελαφρά κάθε λίγο και αφήνετε να βράσουν για 8 με 10 λεπτά περίπου.
Κατόπιν αν θέλετε σοτάρετε με βούτυρο ή λάδι και σερβίρετε με τυρί φέτα, γάλα ή με σάλτσα της αρεσκείας σας.

ΙΦΚΑΔΙΑ  ΣΟΥΦΛΕ

Αναλογίες υλικών (για ένα μέτριο ταψί)

1 σακουλάκι ιφκάδια «Η ΓΑΙΑ»  500 γραμ .
1  μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι ντομάτα φρέσκια
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
350  γραμ. κασέρι
150 γραμ. κεφαλοτύρι
250 εως 300 γραμ. ζαμπόν

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ιφκάδια σε αλατισμένο νερό στην ανάλογη δοσολογία και ώρα (βλέπε οδηγίες συσκευασίας), τα ξεπλένουμε  με κρύο νερό. Κόβουμε κρεμμύδια , τα σοτάρουμε  με την ντομάτα σε  λάδι. τρίβουμε το κασέρι και το κεφαλοτύρι και λίγη πράσινη πιπεριά. Κόβουμε το ζαμπόν και την πράσινη πιπεριά  σε κομματάκια.
Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε  λίγο τριμμένη φρυγανιά.
Βάζουμε τα ιφκάδια  πάνω, ρίχνουμε λίγο κασέρι (όχι όλο), μετά ρίχνουμε  τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, την πιπεριά και τα ζαμπόν και τέλος ρίχνουμε πάνω το υπόλοιπο κασέρι και κεφαλοτύρι και ένα κουτί κρέμα γάλακτος.
Το βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο  για να ψηθεί περίπου  40 λεπτά της ώρας στους 200 βαθμούς κελσίου. Στο τέλος το ξεσκεπάζουμε για να ροδίσει λίγο.

ΚΟΥΣ – ΚΟΥΣ

Οδηγίες Βρασμού:

Ρίχνετε 1 ποτήρι κους – κους σε αλατισμένο νερό που  βράζει (5 ποτήρια) ανακατεύοντας ελαφρά κάθε λίγο και αφήνετε να βράσουν για 17-20 λεπτά.
Έπειτα  τα σοτάρετε με βούτυρο ή λάδι και τα σερβίρετε με τυρί , γάλα ή με κάποια σάλτσα της αρεσκείας σας.

Χρόνος Βρασμού : 17 με 20 λεπτά

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ (για 4 άτομα)

Υλικά

250gr  μανιτάρια φρέσκα
250gr κρεμμύδια
90 ml λάδι ελιάς
1 lt νερό
500gr  κους κους
200 gr  κίτρινη κολοκύθα
Σουσάμι ψημένο αλεσμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε στη φωτιά το λάδι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε φέτες και σοτάρουμε μέχρι να πέσουν τότε προσθέτουμε λίγο αλάτι και αρκετό μαύρο πιπέρι και το νερό .
Μόλις κοχλάσει το νερό προσθέτουμε το κους κους, όταν αρχίσει να φουσκώνει ελέγχουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά τότε ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι .

Προσοχή
Αν θέλουμε και την  κολοκύθα  την τσιγαρίζουμε ελαφρά στην αρχή όταν ζεσταθεί το λάδι πριν ρίξουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια , την βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και θα την κρατήσουμε κατά μέρους και την προσθέτουμε όταν αρχίσει να φουσκώνει το κους κους.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ <<Η ΓΑΙΑ>>

Υλικά

1 ποτήρι του κρασιού κους-κους «Η ΓΑΙΑ»
5 ποτήρια του κρασιού νερό που βράζει (χωρίς αλάτι)
10 λεπτές φέτες Πάριζα (ή οτιδήποτε άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας)
3 κουταλιές της σούπας ζαμπόν ψιλοκομμένο σε κύβους
2 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη) γλυκιές
5-6 φύλλα μαρουλιού

Για το Ντρέσινγκ

1 ποτήρι  κρασιού γιαούρτι στραγγιστό
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Εκτέλεση
Βράζουμε το κους-κους «Η ΓΑΙΑ», το σουρώνουμε και αφού κρυώσει το τοποθετούμε σε βαθύ μπολ(σαλατιέρα) στην οποία έχουμε στρώσει τα μαρουλόφυλλα, είτε ολόκληρα (ως διακόσμηση –καλύπτοντας την πιατέλα από τη βάση ως το χείλος σχηματίζοντας υποδοχή), είτε ψιλοκομμένα, καλύπτοντας τη βάση της πιατέλας. Κατόπιν ρίχνουμε την πάριζα, το ζαμπόν και από πάνω το ντρέσινγκ. Γαρνίρουμε με τις πιπεριές (κομμένες σε δαχτυλίδια) στο κέντρο. Τοποθετούμε εάν θέλουμε περιμετρικά λεπτές φέτες βραστού αυγού (κομμένο, είτε στρογγυλά, είτε μακρόστενα). Ανακατεύουμε πριν σερβίρουμε.

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ <<Η ΓΑΙΑ>> ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Υλικά

1 φλυτζάνι κους-κους
2 φλυτζάνες νερό
βούτυρο
μαύρο πιπέρι
αλάτι
μία σκελίδα σκόρδο
λίγο κύμινο
2 μέτρια κρεμμύδια
250 γρ.μανιτάρια

Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό να βράσει με λίγο αλάτι, ρίχνουμε το κους – κους  και το αφήνουμε να βράσει. Μετά το περνάμε  από σουρωτήρι, να στραγγίσει. Σε μια άλλη κατσαρόλα  καίμε λίγο βούτυρο και, ρίχνουμε το κους – κους  και το αφήνουμε να βράσει. Μετά το περνάμε  από σουρωτήρι, να στραγγίσει. Σε μια άλλη κατσαρόλα  καίμε λίγο βούτυρο και ρίχνουμε  μέσα το κους – κους και ανακατεύουμε.

Κόβουμε σε φέτες κρεμμύδια και  τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο έως ότου μαραθούν. Πλένουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες (όχι μεγάλες), τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα και τα αφήνουμε να σοταριστούν καλά. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο  αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Βάζουμε το κους κους σ’ ένα μεγάλο ρηχό πιάτο και από πάνω γαρνίρουμε με κρεμμύδια και μανιτάρια.

Αναλογίες υλικών: 2 μέτρια κρεμμύδια, 250 γρ. μανιτάρια για κάθε 1 φλυτζάνι κους κους στην παραπάνω συνταγή

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ <<Η ΓΑΙΑ>>

Υλικά

1 μέτριο κοτόπουλο
3 φλυτζάνες κουσκούσι
1 μέτριο κρεμμύδι
½ φλυτζανάκι  λάδι
1 κουτάλι αλάτι
λίγο πιπέρι
2-3 κουταλιές μαϊδανό
6 φλυτζάνες νερό

Εκτέλεση
Κόβουμε κομμάτια το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε με τον τρίφτη. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και το τσιγαρίζουμε λίγο, μετά βάζουμε και το κοτόπουλο.Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μαϊδανό.

Το ανακατεύουμε 2-3 φορές και  βάζουμε το νερό. Αφού βράσει λίγο το νερό ρίχνουμε και το κουσκούσι και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αφού φουσκώσει, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, βγάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας, βάζουμε μια πετσέτα και το ξανασκεπάζουμε.

Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουμε και μοσχάρι με κουσκούσι.

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ <<Η ΓΑΙΑ>> ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά

1 φλιτζάνι κους-κους
2 1/2 φλιτζάνια νερό
βούτυρο
μαύρο πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κολοκυθάκι σε κύβους
1 καρώτο ραντισμένο
μαϊντανός

Εκτέλεση
Κόβουμε σε φέτες  το κρεμμύδι και τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο και όταν μαραθούν προσθέτουμε το  ζεστό νερό. Όταν αρχίζει να βράζει βάζουμε το κους κους. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο μαύρο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω με το καπάκι

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ <<Η ΓΑΙΑ>> ΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Υλικά

2 φλιτζάνια  κους κους
5 φλιτζάνια  ζωμός
1 κρεμμύδι (μέτριο)
1 ποτήρι ντομάτα φρέσκια (όχι γεμάτο)
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά
λίγο  μαύρο πιπέρι σε κόκκους
λίγο δυόσμο

Εκτέλεση
Βράζουμε το ντόπιο κοτόπουλο.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μία άλλη κατσαρόλα, το σοτάρουμε με λάδι, ρίχνουμε και την ντομάτα. Μόλις σοταριστούν καλά ρίχνουμε στην κατσαρόλα πρώτα το κοτόπουλο και  μετά  το κους-κους.  Ανακατεύουμε λίγο, για 1-2 λεπτά. Κατόπιν  ρίχνουμε το ζωμό από το κοτόπουλο το οποίο πρέπει να είναι  πολύ ζεστό, (βραστό). Ρίχνουμε λίγο μαύρο πιπέρι σε κόκκους, καθώς επίσης και λίγο δυόσμο και μία πράσινη πιπεριά.

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ( 2 άτομα)

Σε 2 ποτήρια νερό κρύο αλατισμένο προσθέτουμε 3 κουτάλια της σούπας τραχανά.
Το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου, κατόπιν το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου πάρει μερικές βράσεις.
Στο έλος προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο.
Σερβίρετε με τυρί φέτα και σουσάμι κοπανισμένο.

Χρόνος Βρασμού: 12 λεπτά

ΟΥΜΑΤΣ  

Οδηγίες Βρασμού:
Ρίχνετε 4 κουταλιές της σούπας Ουμάτς σε αλατισμένο νερό ( 2 ποτήρια) που βράζει, ανακατεύοντας για 3 λεπτά συνέχεια.
Σερβίρετε με γάλα ή με φέτα ή με κασέρι