Κουσκουσόπιτα

kous-kous

Συνταγή για “Κουσκουσόπιτα”

από τη Βασιλική Ζηκίδου και τη Δέσποινα Αντωνιάδου, (Πεντάλοφος)

-Η κυρία Ζηκίδου φτιάχνει αυτή την πίτα μόνο με τυρί, ενώ η κυρία Αντωνιάδου προσθέτει λίγο πράσο, που είναι μάλλον νεότερο αλλά νοστιμότατο.

Υλικά: (για ταψί Νο 34)

  • 9 φύλλα πλαστά
  • 2 φλιτζάνια κουσκούς (μετρημένο στεγνό)
  • 5-6 μανόρια ή 400 γραμμ. φέτα
  • βούτυρο με λάδι για να αλείψετε τα φύλλα
  • 3-4 πράσα κομμένα και αχνισμένα σε λάδι

Διαδικασία:
Μαγειρεύετε το κουσκούς με τρία φλιτζάνια νερό, μέχρι να το απορροφήσει εντελώς. Έχετε προσθέσει στο βράσιμο και ένα κουταλάκι αλάτι. Το αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ ανοίγετε τα φύλλα και προψήνετε τα επτά. Μόνο το πάνω και το κάτω θα μείνουν ωμά. Αφού λαδώσετε το ταψί, απλώνετε το πρώτο ωμό φύλλο, το οποίο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα άλλα και να περισσεύει από το ταψί γύρω-γύρω. Αλείφετε με το λάδι και τοποθετείτε από πάνω το πρώτο ψημένο φύλλο, το αλείφετε και σκορπίζετε πάνω λίγο από το μαγειρεμένο κουσκούς, λίγο από το πράσο, και τρίβετε με το χέρι λίγο από το τυρί. Συνεχίζετε να τοποθετείτε τα ψημένα φύλλα, να τα αλείφετε και να τοποθετείτε πάνω τα υλικά, μέχρι να τα εξαντλήσετε. Τέλος, καλύπτετε με το δεύτερο άψητο φύλλο, γυρίζετε αυτό που περισσεύει και το διπλώνετε σαν κορδόνι γύρω­γύρω, για να κλείσει όμορφα η πίτα. Αλείφετε την επιφάνεια, τη ραντίζετε με νερό και την ψήνετε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι να ροδίσει.

Από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά ” Ο πολιτισμός του τραπεζιού στον Βόρειο Έβρο”